مینادشت خاستگاه رویداد فرهنگی دشت مینا
شعر در پسزمینهی زندگی ما جریان آرام و پیوستهای دارد. از وقتی پا به دنیا میگذاریم و حتی قبل از آن، در بدن مادر، لالاییها اولین مواجهه ما با کلام موزون یا خیالانگیز هستند. وقتی به حرف میآییم، برای تسلط به دایره واژگانی بیشتر، به ما شعر میآموزند. شعر میخوانیم تا رنگها را یاد بگیریم، محبتمان را به پدر و مادر ابراز کنیم و حتی مهارت کودکانهمان به زبان مادری را به رخ بکشیم. بزرگتر میشویم و در مدرسه شعر میخوانیم، به وقت عاشقی شعر پناهمان میدهد و حتی تکیهگاه آرامش کهنسالی خیلی وقتها همین شعر است. شعر معاصر فارسی به خاطر نزدیکتر بودن به زبان روزمرهی امروز و از آن مهمتر، نزدیکتر بودن تجربه شاعر به زندگی مخاطب امروزی، نهتنها برای طرفداران جدی شعر و ادبیات، بلکه برای کسانی که چندان میانهای هم با شعر ندارند، نوازشی است که جان میپذیردش.
محبوبترین قالبی که از شعر کلاسیک فارسی در شعر معاصر فارسی به یادگار مانده، غزل است. غزل با جانمایه احساسات و عشق، استقلال معنی در هر بیت و نمونههای اعلایی که در آثار حافظ و سعدی و مولوی و بیدل از آن داریم، طرفداران بسیاری دارد. در میان شاعران محبوب معاصر تعداد زیادی غزلسرا هستند و در نسل جدید هم همچنان گرایش به غزلسرایی ادامه دارد.
شعر معاصر (فارغ از معنای لغوی و مصطلح و رایج آن) شعری است که درک و فهم زمانه در آن تجلّی یابد. یعنی در همه عناصر شعری از جمله کلام شاعرانه، محتوای شعر، ساخت شعر، زبان و موسیقی شعر و مانند آن. یعنی بردن شعر به مسیر نواندیشی و نوگرایی زبانِ زمان خود که مستلزم احاطه و آگاهی به میراث کهن زبان و سیر تحولات و تطورات آن، درک عمیق و جامع سیاسی و اجتماعی، درک روح زمان و دردها و دغدهای عصر خود، و بیان ناگفته هایی که شاعر را به دل جامعه خود می برد.
اخیرا مجموعه ای ارزشمند از شعر و ادبیات معاصر در قالب غزل ، به نام دشت مینا چاپ و منتشر گردیده است ، که سراینده آن ، حاج حیدرعلی جمشیدی از فرهیختگان و ادب دوستان ریشه دارمینادشت می باشد، ایشان به واسطه عشق و علاقه به سرزمین دشت مینا ، و اظهار مجبت و وفاداری به سرزمین مادری خود، نام دشت مینا را برای مجموعه ادبی خود برگزیده است.
کتاب دشت مینا که در حال حاضر به صورت مجموعه ای از غزلیات و در قالب یک مجموعه ادبی ، شعر معاصر با مضامین عرفانی، احساسی و اجتماعی به زیور طبع آراسته گردیده است ، در تاریخ نوزدهم دی ماه یکهزار و سیصد و نود و نه خورشیدی ، با شناسه مجوز شماره ۹-۳۴۰۲۹-۴۳۳۷۰۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز انتشار دریافت نموده است.
دشت مینا ، مجموعه غزلیات دل انگیز با مضامین متنوع ، به ذوق و سلیقه شاعر ، با غزلی زیبا ،مضمون ارزشمند و معنوی مناجات آغاز می گردد:
نمازصبح غزل
گشودم دفتر خودرا سرودم این غزل یارب
بنام توکه امید ی به دلها از ازل یارب
قلم با یاد تو بنوشت وبرکام دلم گردید
که شیرین تربودنام توازقند وعسل یارب
ترا درقلب خود دارم نمی لرزد دلم هرگز
که عمرماچودیواری بود روی گسل یارب
چه نوری بردلم تابیده نام تو دراین دفتر
که درنشرهمین آثارنمیباشدخلل یارب
نمازصبح حیدر خواندو تعقیبش همین گفتار
امید وارم که مقبول توباشد این عمل یارب
مجموعه دشت مینا
در مجموعه غزلیات دشت مینا ، فراتر از مضامین متنوعی که مطرح هستند ، شما با غزلهائی از جنس متعارف اشعار عامیانه مواجه می شوید که در عین سادگی و بی پیرایگی ، مفاهیم عالی را بیان می دارند. مجموعه غزلیات دشت مینا ، منتخبی از سروده های شاعر معاصر ، حاج حیدرعلی جمشیدی می باشد.
مخاطب اشعار، حتی اگر علاقمند به اشعار کلاسیک نیز نباشد ، ناخودآگاه پایبند شیرینی مضامین متنوع دشت مینا می شود.کافیست کتاب را باز کنی، یا بخواهی ورق بزنی ، مضمون هر شعر مسلما تورا به خواندن دقیق شعر دعوت خواهد کرد.بعد از غنای واژگان در دشت مینا ، بدون تعارف تنوع مضمون ، نقطه قوت دیگر این اثر محسوب می شود.دستمایه سروده ها، جملگی سرشار از مفاهیم عاشقانه و بهره مند از عرفان دلنشینی ست که سراسر کتاب را در بر گرفته است. نام و یاد آفریدگار به عنوان نشانه دائمی از تجلی حضرت حق ، در میان ابیات ، به تسبیح درآمده است. اشعار مستقل از یکدیگر و متناسب با زمان و لحظه ی سرایش، به جز حس و حال شاعر ، مضامین و مفاهیم ارزشمندی را نیز تکرار می کنند. مضامینی نظیر، مناجات ، سپاس ، گفتگوی عاشقانه، توسل، میهن پرستی، راز و نیاز، نوع دوستی، انسانیت، حال و روز زمانه، خاطرات و لحظات ماندگار، نقد اجتماعی، ستایش بزرگان و نیکان، تکریم پدرومادر، اندیشه ، پرسش های اساسی زندگی، به همراه مفاهیم دیگر، با صمیمیت خاصی لابلای تمام اشعار و سروده ها موج می زند. شاعر لحظاتی از شعر خود، ندای جامعه، را فریاد کرده ، بارها مراتب دغدغه های انسانی و اجتماعی خود را با واژه ها به نمایش گذاشته، و خود را و همه را به تامل درباره انسان، انسان بودن و انسان ماندن واداشته است.
برای معرفی آسان این مجموعه به کلیه علاقمندان و فرهنگ دوستان فارغ از محدودیت های مکانی ، وب سایت رسمی این کتاب به آدرس WWW.DASHTMINA.IR در دسترس فارسی زبانان سراسر دنیا می باشد.
به عنوان نمونه یکی از زیباترین سروده های حاج حیدر علی جمشیدی در رثای شهیدان وطن و شهیدان سرزمین مینادشت را میتوان در آدرس اینترنتی https://dashtmina.ir/1205-2/ مشاهده نمود.
کلیه صاحب نظران و علاقمندان نیز می توانند از طریق آدرس https://dashtmina.ir/opinion-poll/ نقطه نظرات خود را مستقیما در میان بگذارند.
برخی از علاقمندان این مجموعه تصمیم داشتند با هماهنگی با شاعر محترم و ادب دوستان مینادشت ، اقدام به برگزاری جلسه معرفی و رونمائی از کتاب نمایند ، که با درگذشت غم انگیز پسر عموی گرامی شاعر ، زنده یاد حاج محمد جمشیدی این برنامه به زمانی در آینده موکول شد.
در زیر تصاویری از نسخه چاپی و تصاویر معرفی کتاب را مشاهده می فرمائید :
یک پاسخ
با آرزوی سلامتی وموفقيت شاعر محترم